research
 • 10 Dec
 • 2021

Vájigás hetiszakasz (B’résit könyve 44:18–47:27)

A háftárá: Jehezkél 37:15-28

A hetiszakasz dióhéjban:

 1. felhívás: Jehuda odalép a számára még ismeretlen egyiptomi úrhoz (Józsefhez) és hosszasan beszél hozzá. Felidézi a közelmúlt eseményeit, és megpróbálja megértetni beszélgető partnerével, hogy Jákob és Benjámin között mennyire szoros érzelmi kapcsolat van.
 2. felhívás: Jehuda utolsó fohászában arról beszél, hogy ő ott marad rabszlgának Benjámin helyett. Ez végül arra készteti Józsefet, hogy felfedje magát. József elmagyarázza döbbent testvéreinek, hogy az események Isten akarata szerint alakultak, emiatt nem kell szégyent érezniük.
 3. felhívás: József utasítja testvéreit, hogy hozzák Egyiptomba Jákobot és a család összes tagját. A Fáraó megerősíti az ajánlatot.
 4. felhívás: József ellátmányt és szállító eszközöket küld Jákobnak és háza népének. Az ősatyával tudatják, hogy legkedvesebb gyermeke életben van.
 5. felhívás: Jákob azonnal látni szeretné Józsefet, de mielőtt elindulna, utasítást kér az Örökkévalótól. Isten megnyugtatja, hogy valóban Egyiptomba kell költözni az ősapának. A család, összesen hetven ember útnak indul.
 6. felhívás: Jákob és József huszonkét esztendő elteltével találkoznak újra. Az ősatyát és öt fiát bemutatják a Fáraónak.
 7. felhívás: Az utolsó rész visszatekintés a Jákob érkezése előtti két évre. József tervét sikeresen valósította meg, amivel lehetővé tette, hogy Egyiptom lakói ne legyenek áldozatai az éhínségnek, ráadásul kiszolgáltatott helyzetük dacára meg tudták őrizni méltóságukat.

Egy gondolat a hetiszakaszból:

„Mert hogyan mehetnék fel atyámhoz és a fiú nincs velem?” (44:34). A kérdést eredetileg Jehuda tette fel, és arra vonatkozott, hogy Benjámin nélkül nem kerülhetnek apjuk, Jákob színe elé. Meg is indokolta: „nem nézhetném a szerencsétlenséget, mely atyámat éri” (uo.). Az érvelés működik, az addig inkognitóját őrző József felfedi magát, a testvérek egymásra találnak, majd később apjuk és annak egész családja csatlakozik hozzájuk. Bölcseink Jehuda kérdése kapcsán megkeresték a vers olyan jelentéseit is, amelyek az adott beszélgetéstől függetlenek. A premisláni cádik, Rabbi Meir mondta: „ezt a kérdést kell minden zsidó szülőnek feltenni: ha százhúsz éves koromban mennyei atyám elé kell járulnom, akkor hogyan mehetek Elé, ha a gyerekeim nem követtek engem a zsidóság útján”? Más mestereink szerint figyelmeztetés bújik meg a szavak mögött: „lehetetlen Isten elé járulni életünk végén anélkül, hogy ifjú éveinkről ne kelljen elszámolni Előtte cselekedeteinkről, ezért különösen fontos, hogy ezekre az éveinkre különös figyelmet fordítsunk”, lehetőség szerint ne csak utólag.
Jehuda szavait befejezve arra lett figyelmes, hogy „nem bírta József magát tartóztatni mindazok előtt, akik mellette álltak”, a titokzatos nagyhatalmú „egyiptomi úr” tudatta megszeppent testvéreivel: „Én vagyok József, a ti testvéretek, akit eladtatok Egyiptomba. Most pedig ne bánkódjatok, és ne keltsen haragot szemeitekben, hogy eladtatok engem ide, mert életfenntartásra küldött engem Isten előttetek”. Zseniális húzás volt részéről, hogy a nagy leleplezést követően azonnal arra törekedett, hogy a múltbéli cselekedeteik okán lelkiismeretfurdalással küszködő fivérei válláról levegye gyötrő terhüket. Nem igazságot osztott, nem élt vissza testvérei kiszolgáltatott helyzetével, hanem minden szavával azon igyekezett, hogy a sebeket gyógyítsa, a lelkeket megnyugtassa. Egy hosszú ideje tartó konfliktust sikerült gyorsan és megnyugtató módon rendezniük, szolgáljanak jó példaként az utókornak!

Sábát sálom, békés szombatot mindenkinek!

5782. Tévét 6.

Darvas István rabbi

Események

 • 17

  Jan

  2022

  Félévi osztályozóvizsgák

  • 08:00 - 08:00
  • iskola
 • 01

  Feb

  2022

  ELMARAD Nyílt nap leendő elsősök számára

  A tervezett nyílt nap a pandémiás helyzet miatt elmarad!

  A nyílt nap időpontja: 2022. feburár 1. kedd 08:30-11:15 között.

  A nyílt napon három tanítási órát lehet megnézni, majd ezt követően egy rövid tájékoztatón mondjuk el a beiskolázási folyamat következő lépéseit.

  • 08:00 - 13:00
  • iskola

Közösség