research
 • 17 Dec
 • 2021

Vájhi hetiszakasz (B’résit könyve 47:28–50:26)

A hetiszakasz dióhéjban:

felhívás: 2255-ben járunk Jákob 147 éves, József pedig 56. Jákob 17 éve élt Egyiptomban. Az apja hívására érkező József magával hozza két fiát, Efráimot és Menássét. Jákob fiai közé emeli unokáit, majd megesketi Józsefet, hogy majd Kánaánban temeti el.

2-3. felhívás: Jákob nem Menásse, hanem Efráim fejére helyezi a jobb kezét, amikor megáldja őket. József megpróbálja elérni, hogy változtasson, de apja kijelenti, hogy Efráim nagyobb lesz testvérénél.

4-5. felhívás: Jákob megáldja minden gyermekét.

6. felhívás: Jákob utasítja minden gyermekét, hogy ne Egyiptomban, hanem Kánaánban temessék el. Meggyászolják és eltemetik Jákobot. A temetés után visszatérnek Egyiptomba, ahol a testvérek aggodalmukat fejezik ki, mert attól tartanak, hogy József most bosszút fog állni ellenük, mert annak idején eladták rabszolgának. József sírva fogadja testvérei szavait, majd biztosítja őket, hogy nincs a szívében harag.

7. felhívás: József még több mint ötven esztendőt volt magas pozícióban Egyiptomban. 2309-ben bekövetkezett halála előtt megesketi családtagjait, hogy amikor majd feljönnek Egyiptomból, akkor magukkal viszik a csontjait, hogy végül Kánaán földjén nyugodhasson.

 

Egy gondolat a hetiszakaszból:

 A fizikai világból való távozására készülő Jákob összehívta fiait, hogy felfedje nekik a jövő titkát: “gyűljetek egybe, hadd adom tudtotokra, mi ér benneteket a késő jövőben”. Minden kívánsága még egy ősatyának sem teljesülhet, hiába akarta elárulni a fiúknak a rájuk és utódaikra váró esményeket, erre nem volt módja, mert a kritikus pillanatban eltávozott tőle az Isteni jelenlét (Sehina). Így végül “csak” megáldani tudta gyermekeit, a jövő titokban maradt. A midrás szerint Jákob ekkor nagy félelmet érzett, mert nem tudta mire vélni, hogy az Örökkévaló magára hagyta, nem értette miért történt ez. Felmerült benne, hogy felmenőihez hasonlóan ő is életet adott olyan gyermeknek, aki nem kíván Isten útján járni, ezért feltette a kérdést feléjük: “hisztek-e Istenben”? A fiúk egybehangzóan feleltek: „Halljad Izrael, Örökkévaló Istenünk, az Örökkévaló egy”. Ezt hallva megnyugodott, mi pedig gazdagabb lettünk egyik legfontosabb imánk nyitó mondatával, hiszen a gyermekek által elmondott vers lett Izrael népének hitvallása (Smá Jiszráel…). A nemrégen elhunyt nagy rabbi, Adin Steinsaltz írja: „a midrásból kiderül, hogy Isten elrejtőzése nem az ő hibájából, vagy fiai hiányosságaiból fakadt. Az ősatya valami mással került szembe, ami megakadályozta, hogy ellásson az idők végezetéig. Ez egy olyan jelenség, amit valamennyien tapasztalunk: egy adott ponton minden emberben felébred a vágy, hogy megtudja mi lesz a távoli jövőben, de ez a vágy mindig elutasításra talál...Jákobnak megnyílt a jövő, de amikor megpróbált fiainak beszélni róla, rá kellett ébredjen, hogy látomását nem tudja továbbadni, és nem azért, mert nincs rá engedélye, hanem mert képtelenség szavakba önteni azt...Nincs mód elérni, vagy elmagyarázni, de meg lehet érezni, hogy mi van a létezés túloldalán”. A hagyományos felfogás szerint minden szombaton bepillantást nyerhetünk az Eljövendő Világba (olám hábá), vagyis a sábát egyik célja, hogy felébressze a lélek ilyen irányú érzékenységét. Sikeres tapasztalást, egyben békés szombatot kívánok mindenkinek!

 1. Tévét 13.

Darvas István rabbi

Események

 • 17

  Jan

  2022

  Félévi osztályozóvizsgák

  • 08:00 - 08:00
  • iskola
 • 01

  Feb

  2022

  ELMARAD Nyílt nap leendő elsősök számára

  A tervezett nyílt nap a pandémiás helyzet miatt elmarad!

  A nyílt nap időpontja: 2022. feburár 1. kedd 08:30-11:15 között.

  A nyílt napon három tanítási órát lehet megnézni, majd ezt követően egy rövid tájékoztatón mondjuk el a beiskolázási folyamat következő lépéseit.

  • 08:00 - 13:00
  • iskola

Közösség