research
 • 26 Nov
 • 2021

Vájésev hetiszakasz (B’résit könyve 37:1-40:23)

Egy átlagos szombat délelőtt hét embert hívunk fel, hogy olvassunk neki a Tórából, végül nyolcadiknak az ún. máftirt, aki szintén kap egy rövid részt a tórai szövegből, majd felolvassa a hetiszakaszhoz kapcsolódó prófétai szakaszt, a háftárát. Ezen a héten: Ámosz 2:6 – 3:8

A hetiszakasz dióhéjban:

 1. felhívás: A zsidó időszámítás szerint 2216-ban Jákob Kánaánban él. Kedvenc fiának, a 17 esztendős Józsefnek egy tarka köntös ajándékoz. A fiú testvérei rosszhírét viszi el apjukhoz, illetve beszámol nekik álmairól, a kirobbanó konfliktus esélye napról napra nő.
 2. felhívás: A testvérek összeesküdnek József megölésére. Reuben javaslatára végül ez elmarad, de egy kígyókkal, skorpiókkal teli gödörbe dobják.
 3. Jehuda javaslatára eladják Józsefet rabszolgának, majd a testvérek „bizonyítékot” mutatnak be Jákobnak, hogy szeretett fia meghalt.
 4. Jehuda különös történetbe keveredik menyével, Támárral.
 5. Józsefet Potifár vásárolja meg. A fiú gyorsan lesz sikeres, megbízzák, hogy ő vezesse gazdája házát.
 6. Potifárné szenvedélye fellángol József iránt, aki visszautasítja az asszonyt. Potifárné bosszújának következtében Józsefet börtönbe zárják, ahol - a körülményekhez képest - megint csak sikeres lesz.
 7. József sikeresen fejti meg a főpohárnok, illetve a sütőmester álmait. 2227-ben járunk amikor József megkéri a börtönből szabaduló főpohárnokot, hogy járjon közben az ő ügyében a fáraónál.

József és testvéreinek konfliktusához több tényező vezetett. Édesapjuk, Jákob igen látványos jelét adta, hogy József a kedvence, ez volt talán a legnagyobb probléma. Továbbá gondot jelentett, hogy az ifjú József árulkodós volt, testvérei hibáiról rendszeresen beszámolt Jákobnak. Végül, de nem utolsósorban, a tizenhét esztendős fiú feltárta azon álmait, amelyek mind arról szóltak, hogy ő lesz a család vezetője, érthető módon, ezzel sem lett népszerűbb. Az egyre növekvő feszültséget a Tóra e szavakkal írja le: „nem tudta vele békésen beszélni”. Ezzel kapcsolatban jegyzi meg Rabbi Jonanthan Eybeschutz (1690-1794): „a legnagyobb baj az volt, hogy nem tudtak a testvérek beszélgetni egymással, és így nem találták meg az utat, hogy miként csökkenjen bennük a harag, amely végül gyűlölethez vezetett. Az emberek közti máhlajkék (viták) egyik jellemzője, hogy nem beszélgetnek egymással, meg sem próbálják meghallgatni és megérteni a másik felet. Sokszor látszik, ha képesek lennének kommunikálni, akkor megoldhatatlan konfliktusokról kiderülne, hogy félreértéseken, hiábavaló, üres dolgokon alapszanak”.
Ezt Jákob is felismerhette, és talán azért küldte el Józsefet testvéreihez, hogy végre beszélgessenek egy kiadósat. A találkozó kifejezetten rosszul alakul, hiszen Józsefet előbb meg akarják ölni, végül „csak” rabszolgának adják el, de mielőtt találkoztak volna, József mondott valamit, aminek inkább a későbbiekben lesz jelentősége: „testvéreimet keresem”. A mezőn bolyongó kamasz egy ismeretlennek (angyal?) mondja ezt, és talán ekkor jön rá az ifjú József, hogy rendeznie kell a viszonyát fivéreivel, mert rossz érzésein csak úgy enyhíthet, ha visszatalál a testvéri közösségbe, ehhez pedig szükséges, hogy megkeresse a hozzájuk vezető utat. A konfliktus csak évtizedekkel később oldódik meg, vagyis még nem a megoldás született meg, de annak lehetősége alighanem pont ekkor.

Sábát sálom, békés szombatot mindenkinek!

5782. Kiszlév 22.

Darvas István rabbi

Események

 • 17

  Jan

  2022

  Félévi osztályozóvizsgák

  • 08:00 - 08:00
  • iskola
 • 01

  Feb

  2022

  ELMARAD Nyílt nap leendő elsősök számára

  A tervezett nyílt nap a pandémiás helyzet miatt elmarad!

  A nyílt nap időpontja: 2022. feburár 1. kedd 08:30-11:15 között.

  A nyílt napon három tanítási órát lehet megnézni, majd ezt követően egy rövid tájékoztatón mondjuk el a beiskolázási folyamat következő lépéseit.

  • 08:00 - 13:00
  • iskola

Közösség