06 1 469 0280
OM 064887

BALTIMORE-I ÚTINAPLÓ – HETEDIK NAP


A Beth Tfiloh iskolában működik egy csodálatos zsinagóga, ami nemcsak a tanulók és...

BALTIMORE 7. NAP

A szombatot bent töltöttük az iskola épületében, ahol vendéglátóink igyekeztek megoldani, hogy a lehető legkényelmesebben tudjunk éjszakázni. A fiúk a tornateremben, a lányok a könyvtárban, a tanárok külön „kistanárikban” lettek elhelyezve.

Nap közben érkezett a hír a szörnyű tragédiáról, ami Pittsburgh-ben történt, és ami a CNN legfrissebb híre szerint 11 ember életét követelte.

(https://www.cnn.com/2018/10/27/us/pittsburgh-synagogue-active-shooter/index.html) Rabbi Soskil – legkedvesebb vendéglátóink egyike – a sachrit utáni játék közben jelentette be a borzasztó hírt, és azt, hogy az iskola védelmét és a mi személyes védelmünket is megerősítették.

A Beth Tfiloh iskolában működik egy csodálatos zsinagóga, ami nemcsak a tanulók és családjaik, hanem a környéken lakó zsidók számára is kedvelt hely. Három rabbi tevékenykedik benne, akik valamennyien megtettek mindent azért, hogy ez a Shabaton a lehető legemlékezetesebb legyen valamennyiünk számára.

Délután is a Sulban találkoztunk velük, ahol a diákok kötetlen módon kérdezhettek a rabbiktól, akik legjobb tudásuk szerint válaszoltak. Több kérdés foglalkozott a Teremtéssel és azzal, hogy mi volt előtte, felmerült a nők helyzete a modern ortodoxiában, és a homoszexualitás megítélése is.

A meghitt Havdala után együtt indulunk a trambulin parkba, ami kiváló kezdete lehet egy újabb izgalmas hétnek, aminek a jó részét már Magyarországon fogjuk tölteni, hiszen a csoport gépe holnap este elindul Budapest felé.

Ezzel a bejegyzéssel zárom amerikai, útinaplónkat, de még egyszer jelentkezem majd a tanítási időszakban, hogy számot adjak arról, milyen tapasztalatokkal és konklúziókkal gazdagodtunk az Amerikában töltött egy hetünk alatt.

Ami biztos: köszönünk mindent vendéglátóinknak, a Beth Tfiloh iskolának és hálával tartozunk a SOS International-nek, Glynis-nek és Alan-nek, akik nélkül soha nem valósulhatott volna meg ez a csoda. KÖSZÖNJÜK!

Mindenkinek jó hetet kívánunk! Savua Tov! Gitte Woch!

Gimi Scheiber
Scheiber Gimi
ScheiberSándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium scheiber@scheiber.hu

Száml.sz.:

OTP Bank Nyrt 11714006-20414319

Adószám:

18178254-1-42

OM azonosító:

064887