06 1 469 0280
OM 064887

A Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyartanárainak és pedagógusainak nyilatkozata az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban


A Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyartanárainak és...

A Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyartanárainak és pedagógusainak nyilatkozata

75 évvel a holokauszt után nem lopakodhat vissza az iskolákba gátlástalanul egy olyan ideológia, amely előkészítette a világtörténelem legnagyobb népirtását.

Felháborítónak tartjuk, s egyúttal tiltakozunk amiatt, hogy a Nemzeti alaptantervbe olyan írók kerültek, akiknek életműve nemcsak megosztó, de irodalmi értékük is erősen vitatható, ugyanakkor az egyetlen irodalmi Nobel-díjas írónkról, Kertész Imréről tudomást sem vesz a NAT. Elfogadhatatlan számunkra, hogy olyan egyértelműen antiszemita írókat kell a magyar iskolákban tanítani, mint amilyen Wass Albert, akit a háborús bűnösség vádja alól a mai napig nem mentettek fel, vagy Nyirő Józsefet, aki a Szálasi-puccs után is tagja maradt a később nyugatra menekült úgynevezett „nyilas” parlamentnek, vagy Szabó Dezsőt, akinek antiszemitizmusa szintén nyilvánvaló.

   Nem értjük ezeket a választásokat már csak azért sem, mert a XX. századi magyar irodalom szerencsére bővelkedik olyan kiemelkedő írókban, költőkben, akiknek nemcsak irodalmi munkássága, de emberi magatartása is példaértékű. (Ottlik Géza Iskola a határon című regényére gondolhatunk, ill. arra, hogy Ottlik a zsidó származása miatt bujkáló Vas Istvánt rejtegette, ugyanakkor a Kádár-rendszerrel szemben is megőrizte szellemi autonómiáját.) Úgy véljük, a humánum védelme olyan alapérték, amely semmiféle politikai nyomásnak nem engedelmeskedhet. A Nemzeti alaptanterv akkor töltheti be feladatát, ha a szakma megvitatta, és konszenzussal elfogadta.

A XXI. századi NAT-nak igazodnia kell a XXI. századi elvárásokhoz: a diákok kezébe kötelezően nem lehet adni olyan könyveket, amelyek felett eljárt az idő. Ha olvasóvá akarjuk nevelni a fiatalokat, a kortárs irodalom nem maradhat ki az oktatásból. A NAT-ban nem szerepel, ez is mutatja, mennyire elszakadtak a valóságtól a Nemzeti alaptanterv készítői. Az életkori sajátosságokra nincsenek tekintettel, a kompetenciák fejlesztése háttérbe szorul az ideológiai szempontok miatt.

Nemcsak a diákok érdekeit tekintve elfogadhatatlan a NAT, de a tanárok lebecsülése, szinte kiszolgáló személyzetté süllyesztése miatt sem vállalható. Nem ad teret a tanári kreativitásnak, önállóságnak, márpedig így még inkább elriasztja a tehetséges fiatalokat a tanári pálya választásától.

Ez a NAT komoly kritikákat váltott ki szakmai körökben, megosztotta a társadalmat, márpedig a Nemzeti alaptantervnek éppen az a feladata, hogy megteremtse azt a nemzeti alapot, amelyre egy korszerű, XXI. századi oktatás épülhet. Erre ez alkalmatlan.

Vonják vissza!

A Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyartanárai és csatlakozó pedagógusai

Budapest, 2020. február 14.

 

Bakai Eszter

Barcza Judit

Bauer Zita

Csermák Fédra

Csillag Ferenc

dr. Tóth Andrea

Egresi Andrea

Endrődi Balázs

Felkai -Jager Tamara

Forgács Éva

Gaul Emil

Gál Zsófia

Gonda Judit

Győrfi Dorit

Győri Lívia

Horváth Ildikó

Jámbor Dorottya

Jasik Barbara

Kádár Ildikó

Kékes Zsuzsanna

Kerékgyártóné Gulyás Éva

Kerényi-Nagy Levente

Kis Anikó

Klein Judit

Kökényesi Ágnes

Kovács Bernadett

Kulcsár-Szabó Anikó

Lénárt Boglárka

Ligeti Zsuzsanna

Magos Renáta

Magyar Anita Hana

Makra Ildikó

Mezei Katalin

Mészáros Zsófia

Nagy Beatrix

Nagy Eszter

Orbán Ágnes

Papik Eszter

Pándi Bori

Pelikán Viktória

Sipos Alexandra

Sugár Edit

Szigeti Péter

Szűcs Rebeka

Takács István

Tax Eszter

Töller Gábor

Varga Péter

Varga Violetta

Wárnai W. Ágnes

Wieder Judit

A-Scheiber-magyartanárainak-nyilatkozata20200214

Gimi Scheiber
Scheiber Gimi
ScheiberSándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium scheiber@scheiber.hu

Száml.sz.:

OTP Bank Nyrt 11714006-20414319

Adószám:

18178254-1-42

OM azonosító:

064887